Charter

Charter Cohousing Oost-Brabant (CoBra)

 

Met cohousing beogen wij

 

 • 8 tot 30 autonome woningen

 • Uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder ten minste een grote eetruimte en keuken waar voor heel de gemeenschap maaltijden voorzien kunnen worden, een tuin, fietsenstalling(en) en parkeerplaatsen voor deelauto’s en bezoek. Verdere wensen zijn, min of meer in volgorde van belangrijkheid: een wasruimte met wasmachines, logeerkamers, binnenspeelruimte voor kinderen, werkplaats (met gereedschap), atelier/hobby-ruimte, thuiswerkruimte, stapel/voorraadruimte, sauna, zwembad,..

 • Een nieuwbouwproject. We geloven dat de cohousing die wij voor ogen hebben, niet als bestaand gekocht kan worden.

 • Bouwen aan marktprijs. We zijn er ons van bewust dat een woning in ons project ongeveer evenveel zal kosten als een vergelijkbare, iets grotere solowoning in de streek. Wel geloven we dat we meer waar voor ons geld krijgen, in de vorm van de uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen.

 • Compact bouwen, om zowel het ruimte als het energieverbruik te beperken. Functies collectiveren, zoals een gemeenschappelijke wasruimte, logeerkamers, maken een kleinere individuele woonoppervlakte mogelijk.

 • Toegankelijk wonen, levenslang wonen in functie van de gezondheidsbeperkingen. Met deze twee zaken kan rekening worden gehouden in het ontwerp.

 • In de mate van het mogelijke onze gezamenlijke ecologische voetafdruk beperken door keuze van materialen, bouwtechnieken, aankopen en activiteiten (samenhuizen vzw charterspel stelling 5). Dit echter met de randvoorwaarde dat deze keuzes de financiële noch praktische haalbaarheid van het project in het gedrang mogen brengen.

 • Bevorderen van onderlinge burenhulp, ontmoetingen en uitwisselingen in het dagelijkse leven, met respect voor privacy, territorium en individuele eigenheid. (samenhuizen vzw charterspel stelling 1)

 • Levenskwaliteit verbeteren voor onszelf en voor anderen door: meer kansen op contact en persoonlijke relaties dankzij ruimtelijke nabijheid, realiseren van groepsgebeuren, onderling en met anderen (samenhuizen vzw charterspel stelling 2)

 • De ontplooiing van de kinderen bevorderen, hen kansen geven om zich te bekwamen in sociale omgang, solidariteit, dialoog, zowel in vrije tijd als in deelname aan het beheer van gemeenschappelijkheid. Dit onder andere door kinderen te betrekken bij de opstelling van regels voor de collectieve ruimtes. (samenhuizen vzw charterspel stelling 4)

 • Openheid naar diversiteit op sociaal, cultureel en intergenerationeel vlak.  (samenhuizen vzw charterspel stelling 7). We beseffen tegelijkertijd ook dat deelname aan ons project niet voor iedereen in onze samenleving financieel haalbaar is.

 • Geen ideologische basis. Als groep onderschrijven wij geen ideologie van religieuze, levensbeschouwelijke of andere aard.

 • Vereniging  van mede-eigenaars (VME). De bewoners zijn eigenaar van hun woonst en mede-eigenaar van een percentage van de gemeenschappelijke delen. (samenhuizen vzw charterspel stelling 18)

 • Het concept van ontwikkeling en bouw moet zelfbouw (afwerking) na de bouw van de winddichte constructie mogelijk maken voor wie dit wenst. (samenhuizen vzw charterspel stelling 23)

 • Beslissingen worden zoveel mogelijk met consensus genomen. Wanneer dit echter niet lukt, beschikt iedere wooneenheid over 1 stem en wordt er een democratische stemming gehouden. Daarnaast wordt er beroep gedaan op een bemiddelaar wanneer minstens 10% van de  wooneenheden dit wenst. (samenhuizen vzw charterspel stelling 29+30)

 • Deelname van de bewoners aan het beheer van de gemeenschappelijke delen (onderhoud, werken, administratief beheer, e.d.) is verplicht en de inzet van elkeen ligt vast in het huishoudelijk reglement (in de vorm van prestaties). De mogelijkheid om werk af te kopen wordt voorzien. Wanneer de meerderheid het beheer afkoopt, kan een externe worden aangesproken. (samenhuizen vzw charterspel stelling 33)

 • Gebruik van goederen, toestellen en voorzieningen bevorderen door delen en uitwisselen. (samenhuizen vzw charterspel stelling 37)

 • Mogelijkheid om gezamenlijke projecten op te zetten, bv. deelauto, samen eten, etc. (samenhuizen vzw charterspel stelling 41)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: